Tuesday, August 30, 2005

Hydra sokaklari

Cuma sabahi (burada hafta sonu persembe-cuma) erkenden kalkip yasadigimiz semt Hydra'da yürüyüse ciktik. Sicak bastirmadan, yollar otomobiller tarafindan isgal edilmeden yola koyulduk.
Baskent Cezayir'in eski fotograflarina bakinca sehrin son elli yildir pek degismedigi anlasiliyor.


Burada günlük hayatla ilgili pek cok düzenlemede Fransiz sistemi esas alinmis. Paris sehri nasil idari olarak "arrondissement"lara ayrilmis ise baskent Cezayir de "arrondissement"lara bölünmüs. Bu sisteme göre, Hydra ve cevresi de 13. "arrondisement"i olusturuyor.




Cezayir'in Fransiz isgali altinda oldugu yillarda burada dogan, burada yasayan Fransizlara "pied noir" diyorlar,"kara ayak". "Pied-Noir"larin icinde en taninmisi Albert Camus. Ancak Camus, Bagimsizlik Savasi'nda Fransizlari desteklediginden dolayi Cezayir'de pek sevilmiyor.

1926'da Cezayir nufusunun %15ini "pied noir"lar olusturuyormus. Fransiz nüfusu belli sehirlerde, özellikle Oran , Annaba, Sidi Bel-Abbas ve baskent Cezayir'de yogunmus.
1962'de Cezayir bagimsizligini kazaninca ülkeyi terk etmek durumunda kalmislar. Yaklasik 100.000 "pied noir" Cezayir'de kalmayi tercih ettiyse de Fransa'ya gidis 60li 70li yillar boyunca devam etmis. 198Olere gelindiginde Cezayir'de kalan "pied noir" sayisi 1000-2000 civarindaymis.
Dogum-evlilik vs ile ilgili belgelerini dahi alamadan buradan ayrilmak zorunda kalanlar Fransa'ya vardiklarinda Fransiz olduklarini ispat edememisler. Sonunda, 1970 yilinda Fransa hükümeti Cezayir hükümetinden, Fransizlara dair tüm kayitlarin verilmesini istemis ancak köylerde tutulan kayitlarin eksik olmasi yüzünden bugün bile kimliklerini ispat edemeyenler varmis.



Hydra, büyükelciliklerin yogun oldugu bir bölge. Bu yüzden özellikle 90li yillardaki ic savas süresince sehrin en güvenli semtlerinden biriymis burasi.

Genelde bu civarda bahceli müstakil evler, üc dört katli apartmanlar var. Bazi evlerin kapilari özellikle dikkat cekici.







Bizim en begendigimiz evlerden biri asagidaki.

2 comments:

fethiye said...

ne guzel evler, kapilari bunlar boyle. Cezayir deyince soyle bir duruyorum ama bizlere buralardan kisa da olsa bir gezi yaptirdigin icin sagol!

Basak said...

Mutlarımı merak eden olmuş atmış bana bir yorum, ulaştırmış sorusunu. Adet yerini bulsun ben de göndereyim sana sorumu; zira üç kişi seçmem gerekliydi cevaplarken soruyu...:)
Merak edersen nasıl yanıtlandığını, bir göz atabilirsin: http://lezzetinizinde.blogspot.com/2005/08/on-kk-mutluluk.html