Saturday, August 13, 2005

Balkon



Resim : Balkon am Gardasee (Bernd Schmidt)

Dun gece ARTE yine televizyonun karsisina kilitledi bizi. Bazi geceler, Soiree Thema adi altinda belli bir tema seciliyor ve secilen temayla ilgili belgeseller, filmler, forumlar yayinlaniyor. Dunku tema da, "balkon ve teras"tı.
Ilginc bir konumu var balkonun. Evin hem icinde, hem disinda. Gozlerden irak bir yer sunar size ya sokaktan gecen biriyle ya da karsi balkondakilerle gozgoze gelebilirsiniz her an.
Gerci balkonunu kullan(a)mayan, ona bir kiler, hangar gibi muamele eden, kapattiran, odasini genisletmeye,yer kazanmaya bakan da coktur ama onlari kendi hallerine birakalim, " balkoncu " lara bakalim biz. Enis Batur'un deyimiyle "dus odasi " sidir balkonlar; dunku belgesellerde de New York'tan, Barselona'dan, Paris'ten, Berlin'den, Fas'tan yaratici dusculer vardi. Balkonunu, terasini bahceye cevirenler, terasina projektor yerlestirip film gosterimi yapanlar,konser verenler...

Yaz gunlerinin en buyuk keyiflerindendir yenice yikanmis,serinlemis bir balkonda oturmak , sohbet etmek ; bir bahar gunu disarida sakir sakir yagmur yagarken balkonda cay icip yagmuru seyretmek , geceleri ay' a,yildizlara, ruzgarin oradan oraya surukledigi bulutlara bakmak.

Sahi, balkonlara bakarak o evlerde yasayanlarla ilgili az cok tahmin yurutmek mumkun mudur?

2 comments:

Doruk said...

Günlükten günlüğe atlarken seninkine de yolum düştü. Tam bir balkoncu olduğum için çok hoşuma gitti. Bahsettiğin programı izleyebilseydim keşke. Hürriyet Gazetesi de en güzel yirmi balkonu seçti geçenlerde. Güzeldi başka balkon severler hakkında okumak. Bilmem okuma fırsatın oldu mu. Sevgiler...

Isil Simsek said...

Merhaba Burcu,
Buldum bahsettigin haberi ama gazetenin internet baskisinda fotograflar yok , ne yazik ki.
Sevgiyle