Thursday, July 28, 2005

Naneli Yesil Cay



Fotograf : www.kahina20.six.fr

Gecenlerde Cezayirli arkadasim Rafika'nin evine gittigimde bana bol naneli yesil cay ikram ettiler. Malum havalar sicak,biz de ogrendik nasil yapildigini, son gunlerde Soner'le bol bol naneli yesil cay iciyoruz. Zaten siyah cay pek icilmiyor burada. Marketlerde de ancak Lipton'un poset caylarini bulabiliyorsunuz.
Deniz Gursoy'un Demlikten Suzulen Kultur: Cay(Oglak yay.) kitabinda rastladim: İngilizler 19.yy da Kirim Savasindan sonra Slav pazarini Ruslara kaptirinca yeni musteri bulmak icin solugu Kuzey Afrika'da almislar. Bu nedenle Afrika'nin kuzeyindeki halklar siyah cay yerine yesil cay iciyorlarmus.

Gelelim naneli yesil cayin hazirlanisina.

Kaynadiktan sonra bir kac dakika dinlendirdigimiz suya kisi basi birer cay kasigi yesil cay ve taze nane yapraklari atip demligin kapagini hafif aralik birakiyoruz. Bes dakika sonra cayimiz hazir. İcine taze nane yapraklari attigimiz bardaklarla cayi servis ediyoruz.
Buralilar, bizim likor bardaklarina benzer ufak bardaklarda iciyorlar cayi. Ve cayi da demligi epeyce yuksege kaldirarak dokuyorlar ki cay dagitilirken oksijenlensin. D.Gursoy bunun da tecrube istedigini soyluyor. "Kuzey Afrika'da demlikteki cay bosaltilmaksizin uc kere dem alinir. Derler ki birinci dem hafiftir,hosgoruyu ve hayati sembolize eder. İkinci dem biraz daha serttir ve sevginin tadini verir. Ucuncu dem ise buruktur ve olumun acisini sembolize eder."

2 comments:

Anonymous said...

Gecenlerde Televizyonda bende bu cay demlenme seklini gördüm. Üc kere oldugunu gösterdiler, köpüklenmesini anlattilar ama 3 kere demlemenin manasini anlatmamislardi. Cok tesekkürler verdiginiz bilgiye
sevgilerimle
Özgül

yuvakuran said...

yseil cayi ben de cok severim. nanelisini de deneyecegim.