Sunday, July 31, 2005

Natacha Atlas konseri

Cezayir'e geldigimizden beri dunya muzikleri daha cok ilgimizi cekiyor. Bir suredir burada yasamamizin, zaman zaman ARTE'de yeryuzunun degisik bolgelerinden muzisyenleri seyretmemizin,farkli kulturleri tanima arayisi icinde olmamizin buyuk etkisi var.
Burada da Kabil bolgesinden ( Cezayir'in kuzeydogusu, Berberilerin yasadigi bolge ) pek cok muzisyen tanidik, dinledik. Ne zamandir bir konsere gidelim diyoruz ama bir turlu denk gelmiyordu. Ya haberimiz olmuyor - burada cok iyi duyuru yapilmiyor maalesef- ya da biletler tukenmis oluyor - askeri ve mulki erkana bedavaya dagitiliyormus biletler. Sonunda gecen hafta Natacha Atlas'in gelecegini ogrendik ve bilet almayi basardik. ( Bu arada internette dolasirken gordum, gecen yil Ekim ayinda Babylon'a gelmis N.Atlas ve biletler 33.5 milyon liraymis. Ayiptir soylemesi biletler burada 300 dinardi, yani yaklasik olarak 3 euro)
Babasi Misirli, annesi Ingiliz olan Natacha Atlas, Belcika' da buyumus. Dogu ile Batiyi sentezleyen muzikler yapiyor ve cok etkileyici bir sesi var. Jocelyn Pook adli baska bir muzisyenin grubuyla birlikte cikti sahneye. Bir suredir birlikte calisiyorlarmis. Keman, kanun, darbuka, tef, cello esliginde guzel bir gece gecirdik.
Ilerleyen dakikalarda bir sarki soyledi ki , cok tanidik geldi bize ama bir turlu animsayamadik nerden bildigimizi bu sarkiyi. Butun gece dilimize dolandi durdu.
Bu sabah CDleri karistirken bulduk sonunda. Bizdeki "Desert Blues/Ambiances du Sahara" adli CD' de bu sarkiyi Hamza El Din adli Sudanli bir sanatci soyluyor. Aslinda geleneksel bir sarkiymis bu. Dinlemek isterseniz, tiklayin. Ambiances du Sahara

No comments: